A gyógyító érintés

 

Az érintés létünkből fakadó szükséglet. Kiváló hatása van az idegrendszerre, csökkenti a stresszt, gyógyító hatású, és óriási energiákat szabadít fel. Az érintőhöz való érzelmi-szociális viszonyunk függvényében ad örömöt, boldogságot, lelki egyensúlyt, míg az ellentétes oldalon hasonló az erővel undort, haragot, megvetést, és belső feszültséget gerjeszt. Nem mindegy, hogy ki, hol, milyen körülmények között és hogyan érint meg minket. Különleges megjelenési formája a puszi, ami az emberi közelség kifejezője, és a csók, ami az intim társas kapcsolatok kiteljesedését jelenti.

Az érintésnek számos formája van, és valamennyi elhelyezhető egy érzelmi skálán. A „figyelj” rövid és semleges testfelület megérintésétől az egész testre kiterjedő mezítelen összebújásig.

Érintésünk gyógyító, nyugtató ereje genetikailag kódolt képességünk. Nélküle nincs utódgondozás, alacsony hatékonyságú a vonzódásunk, és szeretetünk kifejezése. „Kezünk mindig” kéznél van, hogy gyerekeinknél, társainknál, partnereinknél érintéssel, simogatással oldjuk a feszültséget, a stresszt, és megnyugtassuk őket félelmeikben. Különösen hatékonyan működik gyerekeinknél, hiszen ezen keresztül érzik a védelmet, a gondoskodást, és szeretetünket. Igénylik is, hiszen számukra ez az érzelmek kifejezésnek legegyszerűbb módja. Nem kell intim, vagy családi kapcsolatban lenni ahhoz, hogy egy jó masszázzsal csökkentsük a stressz hormon, a kortizon szintjét és növeljük az endorfin, a boldogság hormon mennyiségét szervezetünkben. Simogatás, masszázs során kikapcsolódunk, figyelmünk az érintésre irányul, és nyugalom száll ránk. Erotikus masszázs során ez örömteli várakozással telítődik. Egy induló kapcsolat esetében növeli az izgalmi állapotot, míg egy érett kapcsolatban felkészíti testünket a szexuális örömszerzés lehetőségeire.

Az érintés, a simogatás hatása átjárja egész testünket. Idegenek esetében félelmet gerjeszt, ami távolságtartásra, menekülésre késztet.

Egészséges emberi kapcsolatokban jelzi azt is, hogy partnerünk milyen érzelmi állapotban van. Várjuk, és reméljük, hogy megtörténik, mert spirituális hatásánál fogva jelzi a közeljövő várható érzelmi hatásait. Az érintés, a simogatás ereje alapján azonnal tudjuk, hogy örömteli érzelemmel, vagy megszokásból, esetleg feszülten fognak telni a következő percek. Az érintés és a simogatás a lelki harmónia detektora is, hiszen a gyerekekhez hasonlóan a felnőttek is felkínálják és viszonozzák – vagy nem – az érintés és simogatás lehetőségét. Ez lehet passzív befogadás, - mert nyugalmat, békét szeretnénk – és aktív együttműködés, kölcsönösség, a mi felér egy testi-lelki felfedezőúttal. Kialakulhat a kölcsönös figyelmi helyzet, ami növeli az érintések hatékonyságát, és közelebb visznek a FLOW-hoz.

Az érintés alkalmanként több érzelmet szabadíthat fel, mint a simogatás. Ha gyermekeinket az ölűnkbe vesszük, vagy szerelmünket átöleljük, akkor ez a kölcsönös örömködés érzésébe csap át. Sajnos a gyerekkor múltával erre egyre ritkábban kerül sor, legfeljebb felnőttkori találkozásaink alkalmával idéződhet fel néhány másodpercre. Szocializáltságunk és kultúránk függvényében ragaszkodunk az ilyen mozdulatokhoz és hidegségnek, merevségnek, érzéketlenségnek gondoljuk, ha mások erre képtelenek. Vannak családok, ahol az ilyen érzelmi kitörés tiltott, ahol hiányzik a belső melegség, az érzelmek kifejezésének a kultúrája. A spontaneitás mellett ezek tanult mozzanatok is. Jómagam azért szeretem az ilyen mozdulatokat, mert természetességük, lazaságuk, vagy nyugalmat, harmóniát, bizalmat fejez ki, vagy az izomtónusokból, a mozdulatok merevségéből ráérzek, hogy problémák terhelik a testbeszéd tisztaságát. Ehhez nem kell szoros ölelés, elég egy kézfogás és a távolságtatás is jelzi, hogy itt problémák vannak.

Ha az egymáshoz tartozók sokszor megérintik egymást, az elfogadó magatartás növeli a bizalmat, és a biztonságérzetet. Hiánya észrevehető zavarokat okoz a gyerekek fejlődésében, és a gyöngédség hiánya eltávolítja az embereket.

A párok számára a közelség érzelmi biztonsági szolgáltatásként működik.

Az érintés és simogatás része a szexuális életünknek. Utat biztosít a beteljesüléshez, segíti a feltöltődést pozitív érzelmekkel, és kitörli a rossz gondolatokat. Egész életünket beárnyékolhatja, az elmaradt kielégülés, ha ez a kioltás valamilyen okból nem elég sikeres. A kielégítetlenség frusztrációt, stresszt okoz, ami rányomja a bélyegét minden együtt töltött percre.

Vannak testrészeink, melyek érzékenyebbek, és fokozottan figyelmes érintést, simogatást, igényelnek. Egy kölcsönös tanulási, tanítási folyamatban ezek kezelhetővé válnak. Az öröm szerzés útjait kölcsönös szocializációs folyamatokban sajátíthatjuk el. Tegyük hozzá azt is, hogy egy szelekciós folyamaton keresztül juthatunk el ahhoz, aki tökéletes partner lehet számunkra. Ezzel nem csak társat, de lelkünk és testünk orvosát is megtaláljuk.

Az érintés tudománya az érzelmi intelligencia része. Segít az érzelmek felismerésében, gondolkodásunkhoz, és probléma megoldásunkhoz illesztésében.

 Az ölelés, és simogatás az érintések, és érintkezés révén eljuthatunk az érzelmi áramlás olyan fokára, amit flow-nak nevezünk. Értékeink, szükségleteink, hitünk, bizalmunk, és főleg a motiváltságunk eljuttat a szertettel teli lebegés olyan állapotába, amire mindenki vágyik, de csak keveseknek sikerül eljutni a csúcsra. Ez esetbe kikapcsolódik a tér-idő észlelésünk, és a lebegés, az örömteli spiritualitás állapotába jutunk.

Elérhetőség

gondolatolvasás
5085 Rákóczifalva Rózsa út 5/a

20 3398345

© 2014 Minden jog fenntartva.

Készíts ingyenes honlapotWebnode