A ROSSZ HANGULAT HATÁSA.

Hihetetlenül nagy kárt okoz az, hogy az alkalmazottak rosszul érzik magukat az adott cégnél. Egy friss becslés szerint 8800 milliárd dollár esik ki így a világgazdaságból.   

A munkavállalók még boldogtalanabbak, mint amilyen rosszul érezték magukat a koronavírus-járvány alatt a BambooHR platform felmérése szerint, amelyet a világ minden táján működő 1600 vállalat 60 ezer alkalmazottjának adatelemzésével készítettek 2020 januárja és 2023 júniusa között. A munkavállalók nem élnek meg hullámvölgyeket és -csúcsokat, hanem egyfajta belenyugvást és apátiát éreznek.

Számos vállalat érzékelte, hogy a járvány nyomán fontosabbá vált az alkalmazottak számára a munka és a szabadidő közötti egyensúly. Ugyanakkor nem csupán arról van szó, hogy az emberek otthonról akarnak dolgozni. A kutatás szerint az alkalmazottak legfőbb gondja, hogy inkorrekt bánásmódban van részük a munkahelyükön. Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy a kollégáik tojnak rájuk és a főnökeik agyonterhelik őket - idézte a felmérést a CNBC amerikai gazdasági hírtévé online verziója.

„Az alkalmazottak leggyakoribb panasza azonban az, hogy nem tartják a kezükben a sorsukat – mondta Srikumar Rao, a Happiness at Work (Boldogság a munkahelyen) című könyv szerzője. A Delivering Happiness tanácsadó cég vezérigazgatója, Jenn Lim pedig arról beszélt: a pandémia megmutatta, hogy milyen kevéssé ellenőrizzük az életünket és a karrierünket. Nehéz együtt élni ezzel a felismeréssel.” A gondokat fokozzák a magas infláció okozta megélhetési nehézségek és a cégek szívózása azzal, hogy az embereknek be kellene járniuk a munkahelyükre. Mindez elhinti a bizonytalanság érzésének magvait az emberekben.

Anyagi kárt okoz a dolgozók rossz hangulata

Az alkalmazottak kétharmada mondta azt 2023 elején, hogy aggódik a gazdaság állapota miatt. Közel felük érezte úgy, hogy rossz a munka-szabadidő aránya az életében – derült ki a Harris Poll/Fast Company felméréséből. Sok dolgozó nem érzi azt, hogy van értelme annak, amit csinál, ez szintén szerepet játszik a munkahelyi rossz hangulatban – ezt már Emily Liou, karrier-tanácsadó mondta a CNBC-nek. Korábban azért voltak elégedetlenek az emberek, mert nem kerestek eleget, vagy nem jutottak elég gyorsan előre a munkahelyi szamárlétrán.

Ma az a gondjuk, hogy nem kötődnek eléggé a munkájukhoz. Nem találják azt kellően izgalmasnak.

A Gallup közvélemény-kutató intézet felmérése pedig arra jutott, hogy a munkavállalók, főként a távmunkában dolgozók elvesztették a kapcsolatukat munkájuk céljával, értelmével. Nincs akivel ezekben osztozhatnának.

A kutatóintézet arra is adott egy becslést, hogy az alkalmazottak motiválatlansága, elégedetlensége mekkora anyagi kárt okozhat. Elképszetően nagy összeg jött ki. A gallupos számítás szerint évente 8800 milliárd dollár - a dollárban kifejezett tavalyi magyar GDP közel ötvenszerese - esik ki ezek miatt a világgazdaság GDP-jéből, ami 9 százalékot farag le a globális gazdaság teljesítményéből. A munkaadóktól ugyan nem várható el, hogy boldoggá tegyék alkalmazottaikat, de az igen, hogy foglalkozzanak azzal, mi teszi őket boldogtalanná a munkahelyükön. A főnököknek nem kell átalakulniuk lelki gondozókká, de értelmes párbeszédet kell folytatniuk beosztottaikkal arról, mi nyomja a lelküket munkájukkal kapcsolatban.

 

Elérhetőség

gondolatolvasás
5085 Rákóczifalva Rózsa út 5/a

20 3398345

© 2014 Minden jog fenntartva.

Készíts ingyenes honlapotWebnode