az emberi kapcsolatok kötőanyaga

a hála és a nagylelküség

Az ember társas lény,  hiszen majdnem minden pillanatunk arról szól, hogy teszünk valamit másokért vagy másoknak, és ők is tesznek valamit számunkra, illetve értünk.

Pusztán azért, mert valakiért, vagy valaki számára megteszünk valamit, nem kapunk hálás elismerést. Ráadásul nem csak az eshet meg, hogy tetteinket észre sem veszik, de az is, hogy rossz érzéseket váltunk ki magunkban vagy embertársunkban. (megbántódást, félreértést, lekötelezettséget)

Dr. Sara Algoe, egy viselkedéstudományi kutatás szerzője úgy véli, eredményei alapján egyértelmű hogy a pozitív gondolkodás hosszútávon konstruktív hatást gyakorol az érzelmi életünkre is. Sőt! A hála, és a pozitív kifejezése szerelmünk irányába képes megtízszerezni a pozitív gondolkodás jótékony hatását is.

A kutató szerint a hála és a nagylelkűség azok az érzelmi reakciók, amelyek segítenek megszilárdítani a kapcsolatunkat azokkal, akiknek sorsát a szívünkön viseljük, vagy akiket szeretünk, ráadásul ez mindkét fél számára előnyös - annak is, aki kapja és annak is, aki adja. A szakember szerint a hála adaptív természetű érzés, amely hozzá segít minket ahhoz, hogy olyan embereket találjunk, és olyan emberekkel törődjünk és teremtsünk kapcsolatot, akik számára a mi közérzetünk is fontos. A figyelmesség számos formában megnyilvánulhat – kis meglepetés, közös vacsora, kirándulás, szál virág, tábla csokoládé, egy akármi, ami a másik kedvére szólhat. Ezek a gesztusok tovább erősíthetik két ember között a romantikus kötelék szálait. Aki ezt kapja, hálás lehet ezekért a pillanatokért, tettekért.

A kutatók a fentieket 65 pár vizsgálata alapján állapították meg, akik régóta tartó, elkötelezett, elégedett kapcsolatban éltek. A szakemberek igyekeztek megfelelően dokumentálni a vizsgált személyek napról napra változó elégedettségének mértékét és a társukhoz fűződő kapcsolat erősségének változásait. Ezek megbízhatóan jelezték, hogy amikor a kapcsolat valamelyik tagja hálásnak érezte magát, amit ki is mutatott partnere irányába – a jótékony hatás még egy nappal később is érzékelhető volt. Vagyis, ez az érzelmi reakció, a tanulmány konklúziója szerint fontos fenntartó mechanizmusa a kapcsolatoknak, és párkapcsolati élénkítő-injekció.

A szakemberek ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy a mindennapi érzelmi reakció a lekötelezettség érzésére nem képes egy kapcsolati kötelék megszilárdítására. Ez az érzelem ugyanis azt foglalja magában, hogy a gesztusokat viszonoznunk kell.

GYAKORLOD?       CSINÁLOD?   MEGLEPED A PÁROD?

 

 

Elérhetőség

gondolatolvasás
5085 Rákóczifalva Rózsa út 5/a

20 3398345

© 2014 Minden jog fenntartva.

Készíts ingyenes honlapotWebnode