a jó házasság titka

A sikeres házasság alapja: az erős érzelmi kötődés

Az érzelmek számtalan módon befolyásolják az életünket. Jó tudni, hogy észlelési rendszerünk akkor is dolgozik, amikor még nem tudatosult, hogy mire is kell figyelnünk, és a háttérben befolyásolják döntéseinket. A másik ember iránt érzett öröm, harag, undor, megvetés, bánat hat a gondolkodásunkra. Bizonyára sokan átéltek már olyan szituációt, amikor szándékaink ellenére is utálatosak, vagy nagyon elutasítók voltunk valaki iránt. Igaz lehet az ellenkezője is. Indokolatlan figyelemmel, bizalommal fordulunk valaki felé. A miértekre sokszor nem is találunk érdemi magyarázatot. pedig van. Az érzelmeinkben. a másik fél látványa elindít egy érzelmi folyamatot. Van, amikor látni sem kell, csak felidézni, és máris eláraszt minket egy érzelem, amit a másik iránt érzünk. Ha ez pozitív, akkor biztos, hogy stabilizálja a kapcsolatot. Ha kellemetlen, akkor biztos, hogy károsan befolyásolja majd találkozásunkat, kommunikációnkat, empátiánkat, bizalmunkat.

A partner képének látványára adott ösztönös érzelmi válasz jól jelezheti, mennyire lesz tartós a kapcsolat. Kutatók kidolgoztak egy kutatási módszert, amely ezt a háttérben dolgozó érzelmi program hatásait vizsgája. Az új teszt a friss házasok egymás iránti  érzéseit tárja fel. Szembeállítva azzal, amit mondanak. A megszólalásban ugyanis benne vannak a szokások, (Az emberek mit szoktunk mondani a házasságkötéskor) Van, amikor mások elvárásainak igyekszünk megfelelni. Nem menekülhetünk az elől sem, hogy mások mit várnak el tőlünk. De mi magunk is igyekszünk nagyon pozitívan, az örökkévalóság jegyében átélni a nagy pillanatot. De a világ másként működik. Érzelmi programjaink az evolúció szabályai szerint működnek, és ez befolyásolja magatartásunkat.

 

A kutatók közvetlenül az esküvőjük után 135 házaspárt kérdeztek meg. Megkérték őket, hogy értékeljék a házasságukat a jó, rossz, kielégítő vagy nem kielégítő kifejezésekkel.
Ezután az új "szerelmi teszttel" megmérték, hogyan reagálnak ösztönösen a párjuk látványára. Ez úgy történt, hogy röpke három másodpercig megmutatták a teszt résztvevőjének a házastársuk fotóját, majd amilyen gyorsan csak tudott, válaszolnia kellett arra a kérdésre, hogy olyan szavak, mint a "nagyszerű", a "klassz", a "szörnyű" vagy a "félelmetes" pozitívak vagy negatívak-e. Válaszuk gyorsasága jelezte valódi érzéseiket. A teszt az asszociáció elveire épül. A megkérdezett a partner futólag látott képének hatására kerül pozitív vagy negatív érzelmi állapotba. Aki pozitív érzelmi állapotban volt, az gyorsabban vágta rá, hogy a "nagyszerű" és a "kitűnő" szavak pozitívak. Akinek érzelmi problémája volt, az a szörnyű, és a félelmetes szavakra reagált gyorsabban. A kutatásban részt vevő új házasok mind azt mondták, hogy a házasságukban jól érzik magukat. A tudatalatti reakciók azonban ettől jelentősen eltértek -
A kutatók ezután négy éven keresztül hathavonta megkérdezték a házaspárokat. Általában azt tapasztalták, hogy többen vallották magukat boldogtalannak néhány év elteltével azok, akiknek az ösztönös reakcióik negatívak voltak. Néhányan el is váltak."Mindenki azt akarja hinni, hogy jó kapcsolatban él, és az emberek erről meg is tudják győzni magukat. A teszt azonban a valódi, ösztönös érzelmeket azonosította.
 

 

Elérhetőség

gondolatolvasás
5085 Rákóczifalva Rózsa út 5/a

20 3398345

© 2014 Minden jog fenntartva.

Készíts ingyenes honlapotWebnode